Ad majorem lapidem gloriam – inte utan kamp

Samhällets högintensiva attrition. Av allt som saknar talan – allt som saknar hävdens makt, finns få eller en ingen som mäktar stå emot. Jag talar så klart om stenar. Kvarts, gnejs, marmor – hur ska vinden kunna vändas för att höja dem till jämlikhet? Hur ska de kunna dela våra rättigheter?

När inte människan kan se till sina egna, hur ska då hen kunna se till andra? Jag talar så klart om de handikappade, de röstlösa, de svaga och de bortglömda. De är precis som stenar, utan sina rättigheter. Detta för att statsapparaten, och i förlängningen vi själva inte förmår se bortom vår egen trångsynthet och våra egna själviska behov. Varför finns inte i Sverige lagstadgat att du ska ha rätt till ditt språk, om du är i behov av talsyntes eller annan förstärkande kommunikation, till exempel?

Där finns grunden till problemet – där finns roten till rötan och det onda. Samhällets ignorans mot det som existerar, men inte syns och hörs mycket nog. Det som krävs är att problemet kryper upp på svenssons farstukvist, att det blir påträngande och obehagligt. Att det inte längre går att nonchalera och avfärda. Att det inte är ett fantasifoster.

Därför ger detta mig och föreningen en övertygelse om att det vi kämpar för inte bara är för stenars väl och ve, utan även för resten av samhället. Resten av världen.

Ib Johansen, ledamot, Stenarnas vänner

stv.ib.johansen@spray.se

Annonser

En tanke på “Ad majorem lapidem gloriam – inte utan kamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s